Wetgeving - Openbare weg

Mogen elektrische step op de openbare weg in Nederland?

Bijgewerkt op 27 juli 2021.

Via de chat krijgen we veel vragen binnen of de elektrische step op de openbare weg mag in Nederland. In dit bericht leggen we uit wat de huidige status is van de wetgeving omtrent elektrische steps.

Mogen elektrische steps op de openbare weg in Nederland?

Het korte antwoord is dat de meeste elektrische steps nog niet op de openbare weg in Nederland mogen rijden. Dit komt doordat er nog geen wetgeving is specifiek voor elektrische steps. Sommige e-steps vallen onder de Wet Bijzondere Bromfietsen, waardoor deze wel officieel de weg op mogen. In onze eerdere artikel lees je welke steps zijn toegestaan.

Extra toelichting

Maar wat is nu de status voor de andere elektrische steps? En zijn die steps nu illegaal? Om deze vragen te beantwoorden duiken we in de wetsvoorstellen die nu bij de Tweede Kamer liggen.

Officieel heet dit een Toelatingskader welke door het ministerie naar de Tweede Kamer is verzonden. In het Toelastingskader voor LEV’s staat hoe de planning er uit ziet van het ministerie.

Het ministerie spreekt over LEV. De afkorting voor LEV staat voor Light Electric Vehicles. Een LEV is een licht en klein voertuig die elektrisch wordt aangedreven. Hierbij gaat het niet om trapondersteuning. Een LEV is maximaal 55 kilogram. De elektrische step is een voorbeeld van een LEV. Andere LEV’s zijn bijvoorbeeld:

 • E-step
 • E-bike
 • E-bakfiets
 • Elektrische scootmobiel
 • Elektrische brommobiel
 • E-skateboard
 • Elektrische monowheel
 • Elektrische hoverboard
 • E-skateboard

Wanneer zijn andere elektrische steps toegestaan in 2021?

In deze planning staat dat de eerste helft van 2021 wordt gebruikt om, samen met de RDW, technische eisen vast te stellen voor remmen en banden van LEVs. Deze moeten worden opgenomen in de Regeling Voertuigen (RV). Daarnaast wordt in de eerste helft van 2021 met betrokkenen vastgesteld welke plaats op de weg de elektrische step heeft. De minister hoopt hier voor het zomerreces van de Tweede Kamer meer informatie over te hebben. In de zomer van 2021 wordt het dus duidelijk of en wanneer de elektrische step legaal op de openbare weg mag rijden in Nederland.

Stel een vraag in het NieuweStep Platform.

 • Updates van wetgeving elektrische steps
 • Stel vragen aan leden voor tips
 • Discussiëren, organiseren en leren
Ga naar platform

Deze plaats op de weg is nu nog niet bepaald. Elektrische fietsen vallen in een andere categorie van LEVs en deze mogen op het fietspad rijden. Echter voor de elektrische step is dit nog niet bepaald. Zware LEVs (boven de 55 kilogram) moeten mogelijk op de rijbaan, maar deze beslissing wordt in de eerste helft van 2021 genomen.

Legaal in 2022

Het plan is daarnaast om deze bevindingen in de tweede helft van 2021 te verwerken. Daarmee is het doel om in het vierde kwartaal van 2021 een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer neer te leggen. Als dit volgens planning verloopt, kunnen elektrische steps in 2022 legaal de weg op.

Nieuwe regels vanaf 2023

Nieuwe regels voor lichte elektronische voertuigen, waaronder e-steps, zullen naar verwachting in 2023 van kracht worden. Het ministerie heeft opgesteld voor een mogelijke legalisering van lichtgewicht elektrische voertuigen. Op z’n vroegst wordt dit voorstel begin 2022 naar de Tweede kamer verstuurd.

Welke elektrische step is legaal in Nederland?

Het aanbod is op basis van elektrische step met kenteken. Een step kan pas een kenteken krijgen als de step officieel is goedgekeurd door de RDW.

Volg ons

Dit blijft dus nog afwachten tot begin 2022. Wij van NieuweStep zitten bovenop deze ontwikkelingen. Als je de laatste updates wilt horen, meld je aan voor onze nieuwsbrief of houd deze pagina in de gaten. Hier worden legale stepjes toegevoegd.

Bron: Maatregelen verkeersveiligheid PDF

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *