Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW

Welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW?

Officieel is de elektrische step in het algemeen nog niet goedgekeurd op de Nederlandse weg. Echter is een aantal steps wel goedgekeurd door de RDW. In dit blog lees je welke elektrische steps zijn goedgekeurd door de RDW.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) is een organisatie van de overheid. De organisatie is onder andere verantwoordelijk voor de registratie van gemotoriseerde voertuigen in Nederland. De elektrische step kan door de RDW goedgekeurd worden als bijzondere bromfiets. Als hieraan wordt voldaan, mag de step legaal de weg op. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat een voertuig een bijzondere bromfiets is *:

Wanneer mag een elektrische step legaal op de weg?

 • Het voertuig mag niet sneller gaan dan 25 kilometer per uur.
 • Het voertuig heeft een elektromotor die een vermogen heeft van onder de 4KW.
 • Het voertuig mag niet onder de Europese Verordering vallen

Als de fabrikant aan alle voorwaarden voldoet kan de fabrikant een aanvraag indienen bij het ministerie. De RDW zal vervolgens advies geven aan het ministerie of de elektrische step legaal de weg op kan. Voordat je een step koopt, is het dus belangrijk om te weten welke steps zijn goedgekeurd. Zo kun je onbezorgd de weg op. Tot nu toe zijn de volgende merken goedgekeurd door het ministerie*:

Welke elektrische step mag op de weg?

1. Segway Ninebot Type-E en Type Urban

Segway Ninebot Type-E en Type Urban – Deze modellen van het bekende merk Segway zijn goedgekeurd door het ministerie en mogen dus legaal de weg op. Echter zijn het geen traditionele steps zoals we die kennen. De wielen zitten naast elkaar en de berijder staat er tussen op het plateau. Dit zorgt voor een goede wendbaarheid, maar niet voor de echte step-ervaring. Het nadeel van dit voertuig is dat de snelheid ook een stuk lager is dan andere populaire elektrische steps.

2. Kickbike

Kickbike Luxury en Kickbike Cruise – Dit model is een sportstep met een comfortabel stuur, zoals je die veel ziet op fietsen.

De Kickbike Fat Max is het stoerste model dat je tegen zult komen. Met extreem grote banden is dit een goede step om mee off-road te gaan. Als je de banden harder op pompt, is deze step ook goed te gebruiken in stad. De step is geschikt voor volwassenen vanaf ongeveer 165 centimeter.

Stel een vraag in het NieuweStep Platform.

 • Updates van wetgeving elektrische steps
 • Stel vragen aan leden voor tips
 • Discussiëren, organiseren en leren
Ga naar platform

3. Yedoo Mezeq

Yedoo Mezeq – Dit model is een sportstep en kan worden gebruikt voor langere afstanden. Het frame van de step is in hoogte verstelbaar en kan worden gebruikt door personen vanaf ongeveer 155 centimeter. Deze step wordt veel gebruikt om honden mee te trainen.

4. Qugo Runner

Qugo Runner – De Qugo Runner lijkt eigenlijk niet meer op een elektrische step. De driewieler heeft een speciaal mechanisme waarmee je heerlijk in de bochten hangt. Daardoor lijkt het op skiën, maar dan gewoon op de Nederlandse weg. De Qugo haalt een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en er zit een kentekenplaat op. Hierdoor is de Qugo legaal om te gebruiken op de weg.

Overige elektrische steps

Er zijn een aantal andere producten die wel zijn goedgekeurd, maar die niet beschikbaar zijn in de markt.

Zappy3

Deze step is doorontwikkeld tot de Stint en deze werd veel gebruikt bij kinderdagverblijven en BSO’s. Kenmerkend is de grote bak met zitplaatsen voorop.
Robin-M1 – Dit model wordt nog niet op grote schaal geproduceerd en daarom moet je naar de leverancier om deze step aan te schaffen.

VirtoS

Deze step is meer gemaakt voor de industrie en zorg, doordat er een grote laadruimte aanwezig is. De step is daarnaast zeer krachtig, wat ervoor zorgt dat zware belading mee kan worden genomen.

Op dit moment liggen er voorstellen bij het ministerie om meer elektrische steps toe te laten op de Nederlandse weg. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de website van RDW.

In Nederland wordt er nog niet actief gecontroleerd op elektrische steps en je zal met een andere elektrische step dus niet snel worden aangehouden. Echter is het wel goed om je te realiseren dat de politie de step officieel in beslag mag nemen.

Bronnen:

 1.  https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijzondere-voertuigen/bijzondere-bromfietsen
 2.  https://www.rdw.nl/particulier/nieuws/2019/elektrische-steps-in-nederland

Reacties (4)

 1. A. Steg

  Is de ZIPPER M6 350W ELEKTRISCHE STEP MET ZADEL goedgekeurd door de RDW?

 2. Oscar

  Hoe oud moet een ‘kind’ zijn die op een elektro step mag rijden. Is daar een minimale leeftijd aan gebonden, daar het een gemotoriseerd voertuig is ?? En met welke snelheid dit mag ??

  • Redactie

   Hoi Oscar,
   Je gevraagde vragen vallen in het onderwerp elektrische step verzekeren. Hier worden je vragen beantwoord en mogelijk vind je ook meer antwoorden over dit onderwerp.

 3. Vincent Beune

  Komen er binnenkort nog meer kleine elektrische steps bij die door het RDW goed gekeurd bij ?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *