Elektrische step accu tips

5 tips voor het gebruik van de accu van een elektrische step

Heb je een elektrische step gekocht? Of ga je er één kopen? Let altijd goed op hoe je omgaat met de accu. Dit is namelijk van groot belang voor de prestaties van de accu en de levensduur van de accu. Daarom hebben wij 5 tips op een rij gezet voor het gebruik van de accu van een elektrische step.

1ste keer opladen voor langere levensduur

We beginnen met de belangrijkste tip. Dit is dat je de accu voor het eerste gebruik helemaal oplaad en hem vervolgens helemaal leeg rijdt. Ook de laatste kilometers die je nog kunt rijden, moet je dus helemaal oprijden. Op een gegeven moment valt de step uit, en weet je dat je hem kunt opladen.

Laadt de accu vervolgens volledig op en rijdt hem daarna weer helemaal leeg. Dit moet je in totaal 5 keer doen. Op deze manier zorg je ervoor dat de capaciteit van de accu maximaal is.

Temperatuur van batterij

Accu’s kunnen niet goed tegen kou. Onder de 15 graden loopt de accu sneller leeg. Dit kan tot ongeveer de helft van de capaciteit schelen. Daarom adviseren wij altijd om de step op te bergen op een warme plek (boven 15 graden). Dit zal ervoor zorgen dat er geen accu-capaciteit en actieradius verloren gaat.

Daarnaast geven de meeste productbeschrijvingen aan dat temperaturen onder de 0 graden schadelijk kunnen zijn voor de accu.
Overigens hebben accu’s ook moeite te hoge temperaturen. Dit geldt wel pas voor temperaturen boven de 50 graden. In Nederland is het nog nooit zo warm geweest, maar hier moet je wel voor oppassen als je de step in de zomer in een warme auto laat liggen.

Niet overladen

Het kan voorkomen dat je de lader vergeet uit de step te halen. Vroeger deed je dit misschien ook met de accu van je telefoon die de hele nacht in de lader zat. Echter is gebleken dat dit een negatief effect heeft op de capaciteit van de accu. Om slijtage tegen te gaan is het dus beter om de stekker uit de lader te halen zodra de accu is opgeladen.

Bij de meeste elektrische steps kun je dit herkennen aan het lichtje op de oplader. Zodra deze groen kleurt, is de step opgeladen en kun je de oplader uit het stopcontact halen.

Regelmatig gebruiken

Wij adviseren om de step regelmatig te gebruiken. Als de accu te lang niet wordt gebruikt, zal de accu lui worden en langzaam leeg lopen. Een manier om dit te voorkomen is dus om de step regelmatig te gebruiken en de accu weer op te laten. Zo blijft de accu actief en blijft de grootste capaciteit behouden.

Vanuit de meeste fabrikanten wordt een periode van 60 dagen aangegeven waarin je de accu zeker moet gebruiken. Dit zal voor de meeste steppers natuurlijk geen enkel probleem zijn.

Manier van rijden

Ook je manier van rijden kan invloed hebben op de capaciteit van de step. Allereerst zorgt een hogere snelheid ervoor dat de accu meer stroom moet leveren. Hierdoor zal de accu ook sneller leeg zijn. Om langer op dezelfde accu te kunnen blijven rijden, zal het dus helpen om in de eco-modus te rijden. Het rijdt misschien iets minder spectaculair, maar je kunt wel meer kilometers maken.

Verder adviseren wij ook om niet te veel bagage mee te nemen op de step. Hoe zwaarder je bent, hoe meer moeite de step heeft om vooruit te komen. Denk dus goed na over wat je mee neemt als je op weg gaat met jouw elektrische step.

Hopelijk heb je met deze tips langer plezier van jouw elektrische step. Als je goed let op deze punten, zal je actieradius ook langer zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *